sábado, marzo 12, 2005

La história de L’Eliana en bronce

"El Poble que perd la seua història està condemnat a no saber qui és".



Víctor Iñurria, como miembro del Centro de Estudios Locales de L'Eliana,
realizaba la siguiente propuesta: "Seria altament escaient, fer-ne un estudi tant de la història de les campanes, com de llurs tocs, publicant un treball al que es reflexaren els noms dels tocs i llurs característiques" el mismo día que su presidente Rafa Montaner presentaba la dimisión a la Junta Directiva.






J. JAVIER BELMONTE (*)

Las campanas cuentan, en letras de bronce, nuestra historia reciente
En el momento de su creación la parroquia de LA MARE DE DÉU DEL CARME contaba con dos campanas, una menor fundida en 1663 y otra de 1928. La primera, posteriormente refundida en 1978 (34 kg.), portaba la inscripción AVE MARIA GRACIA PLENA ANNO 1663. La segunda pone todavía SANTÍSIMO CRISTO DEL CONSUELO - SE CONSTRUYO A EXPENSAS DE LOS TODOS LOS VECINOS DE ESTE PUEBLO DE ELIANA PARA CONMEMORAR SU RELIGIOSIDAD SIENDO COADJUTOR D. JOSÉ Mª BADIA - AÑO 1929, siendo fabricada por HERMANOS ROSES -Valencia (343 kg.).





En 1958 se hizo otra campana para conmemorar la creación del municipio: ELIANA POR SU PATRONO STO. CHTO. DEL CONSUELO - 17/VIII/1958 - I CENTENARIO DE LA VIRGEN DE LOURDES Y EL AÑO DE LA INDEPENDENCIA MUNICIPAL SIENDO CURA PÁRROCO D. FRANCISCO ESCOLANO, siendo fabricada por ROSES - Atzeneta de Albaida (152 kg.).

En 1978 se hizo una nueva que dice CAMPANA L’ELIANA DONADA PER L’AJUNTAMENT A LA PARRÒQUIA DE LA MARE DE DEU DEL CARME - GENER 1978, siendo fabricada por MANCLÚS - Valencia (244 kg.).

En el 2003 con el cincuentenario de la Parroquia de LA MARE DE DÉU DEL CARME D’AQUESTA VILA DE L’ELIANA se hizo una nueva campana mayor ENCARNACIÓ siendo fabricada por PORTILLA, HERMANOS - GAJANO (651 kg.), que justificó la restauración del conjunto, hecho por la empresa ELECTRORECAMP, de Albaida, que repuso los contrapesos de fusta y unos motores que reproducen los toques tradicionales, sin impedir los toques manuales.

Nuestro Patrimonio Cultural e Histórico
Uno de los objetivos del Centro de Estudios Locales de L'Eliana es localizar, difundir y preservar el Patrimonio Cultural e Histórico de L'Eliana. Dentro de este marco Víctor Inurria como miembro del CEL presentó su propuesta que empezaba: "Toquem les campanes??Estava pensant fa uns dies com es perden les tradicions i els coneixements tradicionals dels pobles i concretament del nostre, quan se me va acudir que des d’edats ben antigues, (o diria inclús èpoques formatives dels aglomerats per la defensa comuna, dites ciutats), la base de la convivència, la seguretat i l’avenç, fou i és la comunicació. En aquells temps i en moments no tan llunyans de nosaltres, aquests mitjans de comunicació estaven representats molt fermament pels tocs de campanes, que assabentaven els humans de les alegries, penes, perills i qualsevol altre element necessari de conèixer."

Las campanas son mucho más que un instrumento musical o una máquina sonora para llamar a misa, marcan el tiempo de la comunidad, indican las alegrías y las penas, acompañan a lo largo del día y de la vida. Los toques interpretados indicaran les posibilidades comunicativas del instrumento puesto al servicio de la comunidad:

Batallades o Toc d’oració. Per marcar les parts de la jornada.
Dominica morada. Per als diumenges d’Advent i de Quaresma.
Repic de bendició. Per a les festes i processons menors.
Toc de festa major. Per a les misses de les festes grans.
Toc de mort simple. Per als difunts individuals.
Toc de mort general. Per als tocs de mort col·lectius.
Vols de campanes. Diverses maneres de voltejar-les.
Toc de tancar les muralles i d’ànimes. Per marcar l’inici de la nit.

La Campana ENCARNACIÓ
La Campana mayor, tiene las siguientes inscripciones: EM DIUEN ENCARNACIÓ FOSA EN EL TERCER ANY DEL TERCER MILLENI DE L’ENCARNACIÓ DE NOSTRE SENYOR JESÚS CRIST EN L’ANY L DE L’ERECCIÓ DE LA PARRÒQUIA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME D’AQUESTA VILA DE L’ELIANA I EN EL XL ANY DE RECTOR DE LA PARRÒQUIA D’EN RICARD ARNAU I ZAMORANO DEO GRATIAS.

Por la otra cara la campana dice:


Quia non horruisti virginis uterum,
Quia non horruistiCarnem salutis cardinem,
Ni nàixer, com naixem, voltat de còrion,
Ni ser assassinat quan convenia,
Quia non horruistiHavies de deixar la diadema,
I posar-te en la boca la moneda,
I desfer-te damunt, com tots, morint-te semel,
I mirar a la cara la tenebra enllà de les espines
I en el cor de la terra fermentar-te pro semper,
Quia non horruisti.


(*) Representante del Centro de Estudios Locales de L'Eliana (CEL) en el Consejo de Participación Ciudadana

Página Infocivis en L'Eliana 2000, periódico de distribución gratuita que edita la Asociación de Vecinos de Montesol y adyacentes de L’Eliana en Valencia (España). Marzo 2005.


No hay comentarios: