jueves, mayo 17, 2007

Ordre del Govern de la República del 9 de juliol de 1937 que declara a l'Eliana Municipi independent




València era capital de la República desde feia vuit mesos quan el el dissabte 10 de juliol de 1937 el Ministerio de la Gobernación del Executiu del doctor Juan Negrín, que aleshores dirigia el periodista i escriptor socialista basc Julián Zugazagoitia Mendieta, publicà en la página 158 del número 191 de la Gaceta de la República la “Orden relativa a la segregación de Eliana del término municipal de Puebla de Vallbona para constituir Municipio independiente”.

Aquest decret oficialitzava el naixement de l’Eliana com a poble al culminar l’expedient de segregació instruït pel Consejo Municipal de la Pobla de Vallbona. Des de gener de 1937 tots els ajuntaments de la zona republicana passaren a denominar-se Consejos Municipales per ordre del Govern de Francisco Largo Caballero.
El dilluns 28 de juny el ple municipal de la Pobla de Vallbona aprovava per unanimitat la petició d’independència formulada pels veïns de l’Eliana i ho feia, segons es llig a la disposició de la Gaceta, en aquests termes: “… el Consejo Municipal acuerda acceder a lo solicitado, informando favorablemente esta petición, que estima muy justa, por las razones expuestas y toda vez que reconocen los firmantes el derecho de este Consejo a exigir los débitos pendientes que puedan corresponder abonar”.
L’acord plenari de la Pobla, aprovat sense cap vot en contra per les més de dos terceres parts del Consejo que s’havien reunit, diu que el “Municipio de Eliana –l’article no existía en este primer nom oficial del nostre poble- fija su capitalidad en dicho poblado, lindando el término municipal con los de Puebla de Vallbona, Ribarroja, Paterna y Bétera, constituyéndose con una población de 1.346 habitantes de derecho, según la rectificación del censo practicada el corriente año”.
L’ordre, que està signada el divendres 9 de juliol a València, després de publicar-se al dia següent en el diari oficial de la República havía d’esperar el tràmit legal de la seua reproducció en el Boletín Oficial de la província de València per a ser efectiva. Això es degué produir entre el dilluns 12 i el divendres 16 de juliol, ja que el dilluns 19 es constituia el primer ajuntament de l’Eliana independent. Era la primera volta en la història que erem poble, i d'això es compleix enguany 70 anys.


Extracte de l'article que enviat al llibre de festes d'enguany

com a membre del Centre d'Estudis Locals (CEL) de l'Eliana.

Rafel Montaner



El document orginal d'aquesta ordre es pot trobar a la següent direcció d'internet http//www.boe.es/datos/imagenes/BOE/1937/191/B00158.tif


Noticias relacionadas:

No hay comentarios: